* Gefällt Dir diese Homepage oder meinst Du es besser zu können? Erstelle deine eigene kostenlose Homepage jetzt! *

  Neden Üye Oldum ?
 

 "Neden Üye Oldum ?".

Ben neden dostluk ve dayanisma dernegine üye oldum ?

Icinde yasadigimiz bu dünyada iki kültür tasiyan insanlarla birlikte yasamaya mecburuz. Ben ne kadar cagdas oldugumu bilmiyorum ancak geleneksel otoriter kültürü tasiyan insanlarin dünya görüslerinden tavir ve davranislarindan , sohbetlerinden mutluluk duymuyorum.

Mutlu olabilecegim bir toplum icinde yasamak istedigim icin ben bu dernege üye oldum. Icinde yasadigimiz bu dünyada ister köyde yasayin ister kasabada ister sehirde ve isterseniz yurt disinda yasayin, eger köyde iseniz muhtar ve azalar vardir, eger sehirde iseniz vali ve emniyet teskilati vardir. Eger yurtdisinda iseniz o milletin dernekleri vardir. Ben yurtdisinda bulundugum yörede o yörenin yerel yöneticileri ile becerikli, tutarli, akilli, mantikli ve cagdas düsünceyi tasiyan baska bir kurum olmadigina inandigim icin ben bu dostluk ve dayanisma dernegine üye olarak bu dernegi yasatmaya calistim.

Belki akliniza söyle bir soru gelebilir. Bu sözünü ettigin otoriter kültürü tasiyanlar sana ne ettiki onlardan hoslanmadigini söylüyorsun. Bana göre Corum olaylari Maras olaylari tekrar sivastaki madimak olaylari, Abdi Ipekci, Turan Dursun, Muammer Aksoy, Bahriye Ücok, Ugur Mumcu, Cetin Emec, Necip Hablemitoglu, Ahmet Taner Kislali, Hrand Dink ve danistay baskininda katledilen yargici adini hatirlayamadigim bir sürü ülkesini seven dürüst duygulari yüce alinlari ak yurtseverlilikleri ölcüsüz düsünceleri ve eylemleri ile insanlik icin cirpinan herbiri birer paha bicilmez deger tasiyan ülkemizin arastirmacilarini yazar ve sairlerini kani bespara etmez bu insan müsvetteleri katlediyorlar. O otoriter kültürü tasiyanlarin sectigi milletvekilleride bu katliami yapan secmenlerinin avukatligini ve savunuculugunu parasiz yapmislardir.

Ortacagin kokusmus karanligindan arinmamis bu isli pasli kafalarin bilerek veya bilmeyerek sayisi ne aciki az degildir. Bu kafalari sectigi milletvekillerini meclis baskani yapiyorsun laikligin anlamini degistirelim diyor, Basbakan yapiyorsun ülkeyi avrupa birligine sokacagim diyor Istanbul a vize uygulayarak sorunlari cözecegini iddia ediyor. Otobüs isletmelerinin basina getiriyorsun otobüslerin bakimini yapmiyor basina allah korusun yaziyor. Neticede masum insanlar ölüyor. Devlet demiryollarinin basina getiriyorsun makiniste yum gözünü sigin allaha bas gaza diyor neticede tren raydan cikiyor masum insanlar ölüyor. Hava yollarinin basina getiriyorsun Abranda kurban kesiyor. Su islerinin basina getiriyorsun yagmur duasiyla su sorununu cözmeye calisiyor. O düsünceyi tasiyani doktor ediyorsun eger doktor olan erkekse kadin hastalara bakmiyor eger kadinsa erkek hastalara bakmiyor. Kisacasi cagdisi bu düsünceyle günümüzün sorunlarini cözmek mümkün degil. Iste ben sözünü ettigim o düsünceyi bu nedenle sevmiyorum. Simdi diyeceksinizki sözünü ettiginiz bu olaylar Türkiye de yasandi biz burada yasadigimiza göre bu anlattiklarindan bizene. Ne aciki bu düsünceyi buradada savunanlar var. Peki diyelimki var kimi katlettiler? Eger bugüne kadar kimse katledilmediyse katletmek istemediklerinden degil ya neden ? burada parasiz avukat bulamayacaklarindan, mahkemeyi ve kanunlari satin alamayacaklarindan polisi satin alamadiklarindan kendileri gibi düsünmeyenlere yasama hakki tanidiklarindan degil. Iste ben böyle düsündügüm icin dostluk ve dayanisma derneginin üyesi olarak bu dernegin yasama gereginin oldugunu düsünüyorum.

Iyi güzel icinde bulundugumuz durumu anladikta üyesi oldugumuz dostluk ve dayanisma dernegi görevini yapiyormu ?

Degerli arkadaslar derneklerin basarisi o dernegin gücüyle ölcülür. Bu üye sayisi ile maddi olanaklari ile dostluk ve dayanisma dernegi yapabileceklerinin fazlasini yapmistir. Bu dernek yillar boyu kadinlara yönelik lisan kursu vermistir. Gelecegimizin güvencesi olan cocuklarimizin egitim sorunlari ile ilgilenmis ögrencilere ders yardimi vermistir. Yillardan beri radyo yayini devam ediyor. Saz kursu devam etmekte. Basta büyük önder Atatürk olmak üzere Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Asik Veysel, asik Mahsuni Serif ve Nazim Hikmet in hayatini konu alan kültürel günler düzenlemistir. Memleket özlemini gurbet kahrini bir nebze olsun asgariye indirmek icin milli ve dini bayramlar düzenlemistir. Daha sonra Nevruz bayrami ve asure günleri düzenlemistir. Analar ve babalar günü, kina geceleri, yas günleri evlilik yildönümleri organize etmistir. Vergi denklestirmesi gibi resmi makamlara isi düsen vatandaslarimiza renk dil din irk ayrimi yapmadan yardimci olmustur. Halkimizin sorunlarindan aile birlesimi, askerlik sorunu, emeklilik sorunu, issizlik sorunu, secme secilme hakki, vize sorunu, vatandaslik sorunu, din hizmetleri ve egitim sorunlari gibi konulari A dan Z ye tartismis bu tartismalari oldugu yerde birakmamis 24 ile 26 kasim 2006 tarihlerinde Extertal da Strinberger str. deki Striberg otelinin konferans salonunda iki ülkenin parlementerlerine enuygun sekilde anlatarak o nparlementerlerden bu sorunlarin cözümüne ugrasacaklarina dair söz almistir.

Isci olarak calismaya geldigimiz su ülkede bulundugumuz yörenin yerel yönetimine bir arkadasimizi aday gösterebilmemizin onurlu bir tarafi yokmudur sizce ? Türkiyenin degerli yazarlarindan isiklar icinde yatsin rahmetli Fakir Baykurt la sohbet etmenin zevkini ve anisini bu dernek olmasa yasayabilirmiydik ? Kamu emekcilerinin grevine dernek olarak destek olmadikmi ? 17 Agustos depreminde bulundugumuz yöredeki yönetimle birlikte elimizden gelen insanlik görevimizi yapmadikmi ? Kültürümüzü almanlara almanca anlatmak icin kör milliyetciligin kimseye yarar getirmeyecegini vurgulamak icin ülkemizin yazarlarindan Zeliha Scheinhart a destek olmadikmi ? Birlikte yasadigimiz yilbasi gecelerinin güzelligini unutmak mümkünmü ? Sanatci Güler Duman, yazar ve sair Aliriza Ugurlu buraya davet edildiler. Federal parlemento üyesi Holger Ortel ile bir dostluk agaci diktik. Birlikte Beremerhaven hayvanat bahcesi ve Nordenham daki atom santralini gezdik. Emekliye ayrilan Cemal ..., Hüseyin ..... ve benim emekli olusumuzu kutladik. Arkadaslarin evlilik yildönümlerini kutladik. Buradan göcen arkadasimiz Gazi .... i birlikte ugurladik. Cok degerli arkadaslarimizdan ebedi hayatina göcen isiklar icinde yatsin Nerimani anma gününün acaba sizce bir ulvi degeri yokmudur ? Mehmet .... in emekliye gecis gününün hic güzel bir tarafi olmadimi ? Deniz in sünnet dügünü gibi, Ali Kahan in sünnet dügünü gibi bir sürü eglencelerde azmi yan yana elele kolkola omuz omuza halay cektik. Hasan T. in ve Sahin D. in kurbanlarini bu dernekte yemedikmi? Daha bir sürü aklima gelmeyen güzellikleri biz bu dernekte hep birlikte yasamadikmi ? Bu dernek olmasaydi bu güzelliklerin Nordenham da yasanmasi mümkünmüydü ?

Bir fincan kahvenin kirkyil hatiri var diyen dostlarim birlikte gecirilen bu kadar güzelliklerin hicmi hatiri yok ? Peki bütün bunlardan sonra bu dernekten ayrilan arkadaslarimizin daha mutlu olabilecegi bir topluma girecegine inaniyormusunuz ? Iste ben bu tür duygulari yasadigim icin bu dernekteyim. Daha fazla uzatip basinizi agritmak istemiyorum. Bu dernegin bu günlere gelebilmesi icin emek vermis ancak bugün aramizda olmayan degerli arkadaslarima saygilarimi sunar tesekkürlerimi iletirim. Bu dernegin faaliyetlerine emegi gecen bayan arkadaslara cabalarindan dolayi saygilarimi sunar tesekkür ederim. Bu dernegin yasamasi icin emek veren üye olan ve olmayan tüm arkadaslara tesekkür ederim. Ve son olarak bugüne kadar birlikte calistigim yönetim kurulundaki tüm arkadaslarima tesekkürümü sunarim.

Sinasi Saygin